Home » Switch voor begeleiders

Switch voor begeleiders

Cursus Switch voor begeleiders
Deze cursus geven we ook op verzoek, op locatie of InCompany

Heb je als medewerker in de zorg het gevoel dat het anders kan? Heb je het idee dat je cliënten eigenlijk meer kunnen dan waartoe ze uitgedaagd worden? Wil je graag werken van mens tot mens, in plaats van volgens vaste regeltjes over hoe het ‘moet’?

In de cursus Switch voor begeleiders krijg je in 4 avonden de basis aangereikt voor werken vanuit verbinding. Al tijdens de cursus kan je het geleerde in praktijk brengen, zonder dat daar eerst ellenlange teambesprekingen aan vooraf hoeven te gaan. Gewoon, door zelf de eerste stap te zetten.

Ons uitgangspunt tijdens deze cursus Switch voor begeleiders is dat we kijken naar het totaalplaatje van het kind/de cliënt:

* De biologische aanleg;
* De ontwikkeling;
* De relatie met de naaste omgeving.

Deze 3 elementen zijn niet los van elkaar te zien, ze beïnvloeden elkaar over en weer. Zo zal de biologische aanleg van iemand mede bepalen hoe de omgeving op hem reageert, of hoe hij zelf op de omgeving reageert en dat op zijn beurt bepaalt mede de ontwikkeling.

  1. In de eerste bijeenkomst van de cursus besteden wij aandacht aan die biologische aanleg, aan individuele verschillen in prikkelverwerking en de invloed daarvan op het gedrag en (daarmee) op sociale relaties. Die aandacht voor de individuele verschillen betreft niet alleen de aanleg van de cliënt, maar ook die van onszelf! Het gaat tenslotte altijd om de wisselwerking tussen personen, en daar ben je zelf onderdeel van.
  2. In de tweede bijeenkomst komen de basisprincipes van onze accepterende houding aan de orde. Hoe kan je het gevoel laten stromen; welke houdingen maken dat wij ons beeld van iemand al vastzetten, en hoe laat je dit los. Vanuit de ruimte die zo ontstaat voor onvoorwaardelijke acceptatie kan je gaan uitdagen tot groei.
  3. In de derde bijeenkomst maken we de vertaling van de theorie naar de praktijk. Hoe vertaal je de basishouding van acceptatie in gedrag? Hoe kleed je iets nieuws wat je iemand wil leren in, voor iemand die liever wil dat alles hetzelfde blijft?
  4. In de vierde en laatste bijeenkomst besteden we expliciet aandacht aan de vertaling van het voorgaande in adviezen aan ouders. Maar ook, zien we de ouders als deskundige ten aanzien van hun kind, of weten we het toch stiekem beter? Als je werkt met kinderen heb je ook altijd met de ouders te maken. Hoe word je een team met een gemeenschappelijk doel samen met de ouders.

Je zal versteld staan wat een verschil een kleine verandering kan maken!

Klik hier om je op te geven voor de cursus
Kijk voor data op de agenda