Een regenboog van leeftijden in één mens


Sommige mensen hebben de gave om iets te vertellen wat bij mij een ‘aha’ moment oproept. Neem nu Martine Delfos, schrijfster van heel veel  boeken waaronder: ‘Autisme vanuit een ontwikkelings perspectief’. In een lezing hierover gaf ze aan dat autisme niet een defect is, maar een vertraging van de ontwikkeling. Alleen dat al is een wereld van verschil. Want zou het niet zomaar kunnen dat je als ouder van een kind met autisme anders op je kind gaat reageren vanuit de overtuiging dat hij alleen maar vertraagd is in zijn ontwikkeling? Ik kan me voorstellen dat die gedachte je de moed geeft om door te blijven gaan je kind te prikkelen, omdat het je geloof in je kind en zijn ‘kunnen’ onderstreept. Dit in tegenstelling tot het idee van een defect in de ontwikkeling. Onbewust verwachten we dan misschien niet zoveel van het kind waardoor we het kind onder-stimuleren. Je hebt dan de neiging te stoppen met opvoeden over sociale interactie als je het gevoel hebt dat het niet ‘aan’ komt bij je kind. Hierdoor ontstaan er gaten in de ontwikkeling, het kind voelt zich niet begrepen en het kan meer obsessief en repetitief gedrag vertonen en zich terug trekken.

Om het complex te maken is het dan ook nog zo dat een kind met autisme bijvoorbeeld in veel sociale opzichten een vertraging heeft, maar dat andere gebieden zich versneld ontwikkelen. Dit zijn vaak de gebieden waar je kind op vooruit loopt, wat hun interesse heeft en waar ze voortdurend mee bezig zijn.

Als je dan goed kijkt naar een kind van 20 jaar met een vorm van autisme, dan kan het zijn dat hij met volwassenen die zijn interesse delen, functioneert als een 40 jarige. Wanneer hij thuis komt en zijn huisgenoten vragen hem hoe zijn dag was, kan hij antwoord geven op het niveau van een 8 tot 16 jarige, afhankelijk van hoé zijn dag was. Een leuke dag kan hij vertellen zoals een 16 jarige dat doet, terwijl als het een!@#$ dag was, hij reageert als een 8 jarige. En dit alles natuurlijk op een glijdende schaal en vooral niet in te schatten. Dus een regenboog van leeftijden in één mens.

Wat mij hier zo in treft is dat deze kennis me in staat stelt nog meer aan te kunnen sluiten bij iemand met autisme. En dan misschien met name met mensen met asperger. Dat zijn de mensen die redelijk tot goed kunnen functioneren in onze maatschappij als er rekening met hen gehouden kan worden. Rekening dus met hun ontwikkelingsleeftijd die op dat moment zichtbaar of voelbaar is. Want als iets niet lukt of ze krijgen bepaald commentaar op hun werk of er wordt iets van hen verwacht wat ze niet waar kunnen maken, dan kan iemand met asperger veranderen van een 40 jarige in een drie jarige. In communicatie helpt het dan niet deze persoon aan te blijven spreken als 40 jarige, je mag deze persoon aanspreken als 3 jarige. En dat zonder kleinerend te doen. Door aan te sluiten op de leeftijd van het gedrag bestaat de kans dat diegene zich weer veilig voelt en durft te groeien. En zo kun je in één gesprek te maken krijgen met deze regenboog van leeftijden.

En weet je, met deze wetenschap kijk ik ook stiekem naar mezelf. Hoe zit het met mij? Herken ik dit ook in mezelf? Ja, natuurlijk. Ook ik kan reageren vanuit een volwassen leeftijd en die driejarige voel  ik ook nog wel eens. We hebben het dan vaak over ons innerlijk kind, een stukje wat niet helemaal volwassen is geworden. En ook wij vinden het fijn als iemand ons helpt dit stukje mee te laten groeien zodat we meer balans krijgen in ons leven. Laten we dit vooral ook zien als uitdaging bij onze medemens met autisme.

Wil je meer weten over Martine Delfos. Kom dan op 11 mei naar de landelijke dag van stichting mama vita. Klik hier op de site voor aanmelding en de agenda.

Hartelijke groet, Anita Speelman

Comments & Responses

3 Responses so far.

  1. admin says:

    Leuke column Anita, ben trots op je.
    Groetjes Inge

  2. Tjitske Rommens says:

    Inderdaad Anita,mooi geschreven! Erg herkenbaar voor kinderen met asperger en belangrijk om die `leeftijdswisseling` in je achterhoofd te houden. Ik vind het beeld van die regenboog van leeftijden een mooie `reminder`.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*